Nackspärr

Du vaknar tidigt på morgonen. Dunklet i sovrummet talar om för dig att det nog inte är dags att gå upp riktigt än, och du undrar vad klockan är. När du försöker vrida på huvudet för att se efter, hugger det till i nacken och du kan knappt vrida på huvudet överhuvudtaget. Grattis. Du har fått nackspärr!

 • halskrage nackstöd

  Nackkrage CerviLoc

  429.00 kr
  • Lindrar nackspärr
  • Vid av whiplashskada
  • Stela nackmuskler
  • Lindrar nacksmärtor
  Fri frakt  Fria byten  Klarna checkout

   

  LÄS MER

Vad är egentligen nackspärr?

Nackspärr, som med den medicinska termen heter akut torticollis, kommer ofta plötsligt. Musklerna i nacken krampar, och det kan göra rejält ont när du vrider på huvudet. Ofta gär det mer ont på ena sidan. Men det handlar inte bara om att det gör ont – det är också rent motoriskt svårt att titta åt sidorna, och det tar emot. Du blir stel i nacken, helt enkelt.

Alla som någon gång haft nackspärr vet hur begränsad man blir. Vardagliga göromål som att diska och städa blir plötsligt till nästan oöverstigliga hinder. Ofta kan det till och med bli svårt att hålla huvudet i sin normala position, och vi går omkring med huvudet i en snedvriden ställning.

Ibland kan smärtan stråla ut från nacken till skuldran, armen eller bröstet.

Varför uppstår besvären?

Nackspärr uppstår oftast på grund av en häftig rörelse med huvudet, eller att du sovit med huvudet i en obekväm position. Problemen kan ibland bero på en dålig kudde eller bäddmadrass.

Ofta handlar det om att du arbetar i ensidiga arbetsställningar och oergonomiskt utformade arbetsplatser. Men även stress och psykiska problem kan orsaka spänningar i nackmuskulaturen, vilket i sin tur orsakar kramper och värk.

Nackspärr kan drabba även barn, men då handlar det i regel om att de har fått en virusiinfektion.

Vad som rent fysiskt har hänt är vanligen att lederna mellan nackens kotor har fastnat vilket får till följd att det uppstår kramp i musklerna. Runt området kan det också svullna upp och bli irriterat.

Vad kan jag göra själv åt nackspärr?

Först av allt: Nackspärr är en relativt ”snäll” åkomma som i regel försvinner på några dagar eller en vecka. Har du mycket ont kan vanliga receptfria värktabletter ge lindring.

Vi vill ofta tro att kroppen läker bäst om den får vila. Men faktum är att det är tvärtom i de allra flesta fall – kroppen mår bra av att vara i rörelse, och den ökade blodcirkulationen är nyttig för läkningsprocessen. Men undvik aktiviteter som gör ont.

I det akuta läget kan en nackkrage vara till stor hjälp. Den fungerar som ett stöd och avlastar musklerna i nacken, och hjälper också till att hålla området i nacken varmt.

Om du hör till de som har en så kallad vetekudde liggande någonstans, då vet du nu varför du egentligen köpte den. Lägg den i mikron i en minut, gärna med ett glas vatten stående bredvid, och lägg den sedan runt nacken. Värme kan nämligen göra livet avsevärt behagligare, tack vare den smärtlindring som värme för med sig. Har du ingen värmekudde, kan du prova med en vanlig halsduk eller ta ett varmt bad då och då.

Tips för att förebygga nackspärr

Om du ofta får nackspärr är det dags att fundera på förebyggande åtgärder. Om du inte motionerar något alls, är det bra om du kan komma igång med någon form av träning, t.ex. promenader, simning eller cykling.

Ett annat tips är att se över hur din arbetssituation ser ut. Att ha rätt arbetsställning är viktigt, inte bara för nacken utan hela kroppen.

Om besvären oftast kommer på morgonen efter en natts sömn, kanske du kan hjälpas av att byta kudde, eller kanske till och med hela sängen.

Tänk på att stillasittande bidrar till stelhet i nacken, vilket i sin tur bidrar till värken i nacken.

 • Viktor_Hansson-Innebandy Knästöd SofTec Genu Bauerfeind hos sportsrehab.se
  Victor Hansson - Landslagsspelare i Innebandy: "Viktor använder en ny SofTec Genu så han kan fortsätta spela på elitnivå trots sin korsbandsskada -  Jag fick en nytändning i fjol när jag fick prova SofTec Genu. Jag hade provat massor av andra skydd för knäet, men inget funkade. Nu använder jag SofTec Genu på alla träningar och matcher och jag hade aldrig tagit mig så här långt utan det här skyddet."fotnot: Text från bauerfeindnordics Instagram
 • Knäskydd GenuTrain S från Bauerfeind och Sportsrehab
  Susanne Dahlström – nöjd användare av GenuTrain® S"Jag har provat flera olika typer av stöd i neopren - men de gav inget bra stöd och jag hade fortfarande ont i knät. Jag började använda GenuTrainS förra året - och det var första året som jag kunde åka skidor hela säsongen utan smärta."fotnot: Text från bauerfeind.se
 • Carl-Romlin-Knäskydd-ortos
  Carl Romlin - Svensk mästare i Amerikansk fotboll"Jag har använt SofTecGenu vid både tävling och träning på elitnivå inom amerikansk fotboll. Tidigare erfarenheter av knäskydd har varit de som används i förebyggande syfte som är utformade som "stålburar" runt knät. Dessa är enligt min mening väldigt klumpiga när det gäller att utföra de rörelser som krävs i amerikansk fotboll. Detta har jag inte upplevt med ert skydd, den trygghet som ett sådant knäskydd ger finns där. Smidigheten är slående. Att ha samma rörelsefrihet som när man inte använder knäskydd är givetvis svårt att uppnå men det som ni erbjuder är det bästa jag har provat."fotnot: Text från bauerfeind.se
 • Friidrottare med knäskydd från Bauerfeind
  Pontus Sterner Johansson: U-SM Guld i Friidrott"Jag har tränat och tävlat i friidrott, för Malmöklubben MAI. Jag har haft många framgångar på vägen men även en del skador. GenuTrain har gjort mig mycket bättre och jag är väldigt tacksam över ert förtroende och förmånen att få använda er produkt.Jag är väldigt nöjd med ert knäskydd och jag kan varmt rekommendera andra att använda den, för jag vet att den kan hjälpa er på samma sätt som den hjälpt mig. GenuTrain har hjälpt mig att fokusera på mitt hoppande och inte på mina smärtor – det stabiliserar och ger trygghet i min hoppning."Fotnot: Texten från bauerfeind.se
 • Rehband logga
 • Prisjakt logga
 • Pricerunner Logga
 • Postnord-logotype-leveranser-Sports-Rehab
 • Klarna logga