Karpaltunnelsyndrom

Har du problem med domningar och stickningar i händer och fingrar, och kanske till och med upplever att det gör ont? Möjligheten finns att du har drabbats av det vi kallar för karpaltunnelsyndromet, eller CTS.

Karpaltunneln är en passage i handleden som bildas av benen i handloven och ett kraftigt ledband som löper på tvären. I denna ”tunnel” löper medianusnerven, som förser de flesta av handens fingrar med känsel. Här finns också nio böjsenor som ger rörlighet åt fingrarna.

Om utrymmet i denna tunnel av någon anledning skulle bli för trångt, kan Medianusnerven komma i kläm, vilket kan leda till stora besvär för de som drabbas. Det finns flera möjliga orsaker till att nerver och senor kommer i kläm.

 • Handledsskydd ManuLoc Sportsrehab

  ManuLoc Handledsskydd Bauerfeind

  1,099.00 kr
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Efter Operation
  • Överansträgning och smärta i handled
  • Snabbare Rehabtid
  Fri frakt  Fria byten  Klarna checkout

   

  LÄS MER
 • Handledsskydd Manutrain titan sportsrehab

  ManuTrain Handledsstöd Bauerfeind

  899.00 kr
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Artros
  • Överansträning och smärta i handled
  • Snabbare Rehabtid
  Fri frakt  Fria byten  Klarna checkout

   

  LÄS MER
 • Tummskydd RhizoLoc SportsRehab

  Tumskydd & Tumstöd RhizoLoc

  799.00 kr
  • Tumbasartros
  • Skidtumme
  • Överansträgning och smärta i  tumled
  • Snabbare Rehabtid
  Fri frakt  Fria byten  Klarna checkout

   

  Välj alternativ

Vad beror det på?

Det finns flera möjliga orsaker till att nerver och senor kommer i kläm.

 • En inflammation kan orsaka att senhinnorna runt böjsenorna har svullnat
 • Reumatiska sjukdomar i handleden har fått de mjuka delarna i karpaltunneln att svullna
 • Vid graviditet kan vätska samlas i kroppen till följd av hormonförändringar
 • Stukningar och benbrott i handen kan medföra att anatomin i handen förändras och det skapar ett tryck på medianusnerven

Ofta är orsakerna till besvären idiopatiska, det vill säga att man inte hittar någon uppenbar förklaring till svullnaden.

Symptom på karpaltunnelsyndrom

De som blivit drabbade pratar ofta om domningar och stickningar i händer och fingrar, i regel tumme, pekfinger och långfinger. Man upplever också att kraften i tumgreppet försvagas och att finmotoriken i fingrarna blir sämre. Många beskriver också att de blir lite fumliga, på grund av att finmotoriken störts.

Ofta tillkommer också värk i handen, och både smärtan och domningarna upplevs värre på natten, vilket beror på att man flekterar (böjer på) handleden i sömnen.

Vem drabbas?

I princip kan alla drabbas, såväl kvinnor som män. Det är dock vanligast hos kvinnor i åldrarna 40 – 60 år. Gravida löper större risk att drabbas, liksom personer med ledgångsreumatism, diabetes och sköldkörtelsjukdomar. Ibland kan det utlösas av att man undre lång period arbetat med starkt vibrerande verktyg eller på annat sätt belastat handen.

Vad du själv kan göra

Oavsett vilken typ av smärta eller besvär vi får är kroppen fantastisk på att tala om för oss när någonting är galet, och vi gör bäst i att lyssna på den. Får vi ont i armar och händer eller blir trött i handlederna, så är det kroppens sätt att säga åt oss att ta en paus.

Utför du upprepade rörelser och arbetsmoment med ena handen och har fått besvär, så försök att undvika att överbelasta den. Kanske kan du göra samma arbete med den andra handen?

Olika behandlingar vid karpaltunnelsyndrom

Behandling kan ske på flera olika sätt. Det är individuellt vilken behandling som passar.

Är besvären måttliga, kan det många gånger räcka med att ge stöd åt handen. Med hjälp av ett stabilt handledsskydd kan du ge ordentlig avlastning i handleden. Skyddet håller handen i ett visst läge, som hindrar dig att böja för mycket på handen. Detta minskar belastningen och förhindrar att medianusnerven utsätts för ökad belastning. Ett handledsskydd kan bäras hela tiden eller endast nattetid, beroende på hur stora besvär du har och när de är som värst.

Ett annat hjälpmedel som man brukar rekommendera är handlovsstöd till de som jobbar mycket med mus och tangentbord framför datorn.

Har besvären uppkommit i samband med en graviditet, försvinner vanligen symtomen efter förlossningen.

Om man har konstaterat att smärtorna beror på en inflammation, kan läkare sätta in inflammationshämmande läkemedel. Denna typ av läkemedel kan dock förvärra symtomen, om det inte handlar om en inflammation. Istället kan medicinen orsaka att ännu mer vätska samlas.

En injektion av kortison kan hjälpa, i synnerhet för vissa reumatiska tillstånd. Den ger dock endast tillfällig lindring.

Vid besök hos en sjukgymnast eller arbetsterapeut kan man få olika sorters behandlingar. Arbetsterapeuten kan till exempel ge råd om ergonomiska arbetsställningar. Även en kiropraktor eller naprapat kan ge behandling, i form av manuell terapi som syftar till att förbättra utrymmet så att medianusnerven blir mindre belastad. Det är dock inte bevisat att denna behandling verkligen har någon effekt.

Operation

Vid långvariga och svårare fall av karpaltunnelsyndrom kan det till slut bli nödvändigt att operera. Vid en sådan operation öppnar kirurgen karpaltunneln genom att dela ledbandet. Detta skapar större utrymme för nerver och senor, och ledbandet läker sedan ihop av sig självt. Man lämnar ett litet glapp och ny vävnad bildas som sammanbinder ledbandet igen, som på så vis blir lite längre än det var tidigare.

Operationen tar ca en kvart och kan genomföras under lokalbedövning. När bedövningen ebbar ut kan man få lite ont, men inte värre än att vanliga värktabletter kan lindra. Under de första veckorna efter operationen är det viktigt att man är försiktig och inte överbelastar handen.

Över 90% av de som opereras är tillfredsställda, och efter hand brukar domningarna avta för att till sist helt försvinna.

 • Viktor_Hansson-Innebandy Knästöd SofTec Genu Bauerfeind hos sportsrehab.se
  Victor Hansson - Landslagsspelare i Innebandy: "Viktor använder en ny SofTec Genu så han kan fortsätta spela på elitnivå trots sin korsbandsskada -  Jag fick en nytändning i fjol när jag fick prova SofTec Genu. Jag hade provat massor av andra skydd för knäet, men inget funkade. Nu använder jag SofTec Genu på alla träningar och matcher och jag hade aldrig tagit mig så här långt utan det här skyddet."fotnot: Text från bauerfeindnordics Instagram
 • Knäskydd GenuTrain S från Bauerfeind och Sportsrehab
  Susanne Dahlström – nöjd användare av GenuTrain® S"Jag har provat flera olika typer av stöd i neopren - men de gav inget bra stöd och jag hade fortfarande ont i knät. Jag började använda GenuTrainS förra året - och det var första året som jag kunde åka skidor hela säsongen utan smärta."fotnot: Text från bauerfeind.se
 • Carl-Romlin-Knäskydd-ortos
  Carl Romlin - Svensk mästare i Amerikansk fotboll"Jag har använt SofTecGenu vid både tävling och träning på elitnivå inom amerikansk fotboll. Tidigare erfarenheter av knäskydd har varit de som används i förebyggande syfte som är utformade som "stålburar" runt knät. Dessa är enligt min mening väldigt klumpiga när det gäller att utföra de rörelser som krävs i amerikansk fotboll. Detta har jag inte upplevt med ert skydd, den trygghet som ett sådant knäskydd ger finns där. Smidigheten är slående. Att ha samma rörelsefrihet som när man inte använder knäskydd är givetvis svårt att uppnå men det som ni erbjuder är det bästa jag har provat."fotnot: Text från bauerfeind.se
 • Friidrottare med knäskydd från Bauerfeind
  Pontus Sterner Johansson: U-SM Guld i Friidrott"Jag har tränat och tävlat i friidrott, för Malmöklubben MAI. Jag har haft många framgångar på vägen men även en del skador. GenuTrain har gjort mig mycket bättre och jag är väldigt tacksam över ert förtroende och förmånen att få använda er produkt.Jag är väldigt nöjd med ert knäskydd och jag kan varmt rekommendera andra att använda den, för jag vet att den kan hjälpa er på samma sätt som den hjälpt mig. GenuTrain har hjälpt mig att fokusera på mitt hoppande och inte på mina smärtor – det stabiliserar och ger trygghet i min hoppning."Fotnot: Texten från bauerfeind.se
 • Rehband logga
 • Prisjakt logga
 • Pricerunner Logga
 • Postnord-logotype-leveranser-Sports-Rehab
 • Klarna logga